Scrol om te ontdekken  

Pommel

Een verhaal over wapens 5: Joyeuse, het zwaard van Karel de Grote

11-11-2016 09:00

Een van de doelen van onze communitycontent is om onze spelers te verbinden met For Honor via de echt bestaande voorwerpen en mensen waar de game zijn inspiratie vandaan haalt. In deze artikelen bekijken we legendarische wapens, historisch of mythisch, die ons team hebben geïnspireerd tijdens het ontwerpen van de wapens van de ridders, Vikingen en samoerai van For Honor.

Het verhaal van Joyeuse (Frans voor vrolijk), het legendarische zwaard van Keizer Karel de Grote, combineert feiten en fictie. Karel de Grote wordt gezien als de machtigste Europese heerser sinds de val van het Romeinse Rijk. Joyeuse speelt net als Durendal een rol in de Franse ridderroman Het Roelantslied, waarin feiten en fictie nog meer door elkaar lopen.

Dit prachtige, eenhandige zwaard zou rond 802 n.Chr. zijn gesmeed door de beroemde smid Galas, die daar drie jaar voor nodig had. Het zwaard heeft een vlakke kling met twee scherpe randen en moest worden gehanteerd met een schild in de andere hand. Er is veel aandacht besteed aan de details van de pommel, de greep en de pareerstang. Zo zijn er jonge draken te zien en een fleur de lis (die later werd verwijderd voor de kroning van Napoleon). Karel de Grote, een christelijke keizer uit het westen, was teruggekeerd uit Spanje en sloeg zijn kamp op in het gebied waar ook Galas zich bevond. De keizer zocht een dodelijk, scherp en glorieus wapen voor de gevechten die zijn leger uitvocht. Karel de Grote stond bekend als wreed en meedogenloos, dus wilde hij een zwaard dat recht deed aan die reputatie.

Het Roelantslied beschrijft een deel van de Slag bij Roncevaux, waarin het zwaard een rol speelt: “[Karel de Grote] droeg zijn mooie, witte maliënkolder en zijn met gouden sieraden bezaaide helm. Joyeuse hing aan zijn zijde, een zwaard dat nooit zijn gelijke zou kennen. Het veranderde dertig keer per dag van kleur.” Joyeuse zou verschillende krachten hebben. Zo zou het feller schijnen dan de zon en complete legers verblinden.

Joyeuse in het Louvre in Parijs (Wikimedia Commons)

Karel de Grote raakte zijn zwaard kwijt in een gevecht en beloofde land aan de eerlijke vinder. Een van zijn soldaten vond het zwaard en bracht het naar Karel, die toen vocht in de Ardèche. De keizer kwam zijn belofte na. Hij plantte het zwaard in de grond en riep zijn soldaat uit tot heer en meester van het gebied dat hij uit eerbetoon aan zijn zwaard Joyeuse noemde.

Wat er na de dood van Karel de Grote in 814 met Joyeuse gebeurde is omringd door mysteries. We weten dat het zwaard een nationale schat werd die werd gebruikt tijdens de kroning van Franse koningen. Zo speelde het een rol tijdens de troonsbestijging van Filips de Stoute in 1270 in de kathedraal van Reims. In de eeuwen daarna zouden vele koningen het zwaard gebruiken tijdens hun kroning, waaronder de beroemde Lodewijk XIV. Joyeuse werd al die tijd bewaard in een klooster in Saint-Denis, beschermd door monniken.

Koning Lodewijk XIV met Joyeuse, door Hyacinthe Rigaud (Wikimedia Commons)

Het uiterlijk van het zwaard veranderde in de loop der jaren nu het niet langer dienstdeed als wapen. De pommel, greep, pareerstang en schede kregen een ander aanzien. Dankzij diverse ornamenten kreeg het zwaard een nog prestigieuzer uiterlijk. Zo stond Joyeuse model voor de verschillende Europese stijlen. In 1793, na de Franse Revolutie, kreeg het zwaard een plekje in het Louvre in Parijs waar het tot op de dag van vandaag te vinden is. Karel X was in 1824 de laatste Franse koning die het zwaard gebruikte tijdens een kroningsceremonie. Er zijn tongen die beweren dat het zwaard in het Louvre een replica is, maar daarvoor zijn geen bewijzen.

Joyeuse is een van de belangrijkste zwaarden van het Franse rijk en het enige dat eeuwenlang is gebruikt voor kroningsceremonies. Het blijft een symbool van macht en glorie, maar ook van prestige en elegantie want het zwaard is en blijft een lust voor het oog. Weinig historische wapens zijn zo vaak nagemaakt als Joyeuse, wat de legendarische status van dit zwaard nog maar eens benadrukt.

Wil je reageren op dit artikel?

Praat mee op de officiële Ubisoft-forums van For Honor.

Nu lid worden